Stappenplan vragenlijst maken

Om een vragenlijst af te nemen bij de deelnemers, moet er eerst een survey template worden aangemaakt. Hiervoor doorloop je de volgende stappen:

Stap 1. Survey template aanmaken

• Klik in het linkermenu op Research, vervolgens op Survey templates en tenslotte nog een keer op Survey templates.

Je bent nu in de omgeving waar alle survey templates staan.

• Klik hier op '+ Add new' om een nieuwe survey template toe te voegen.
    • Als je een bestaande survey template wilt kopiëren en/of wijzigen klik je op de blauwe 'use template' knop. Vervolgens kun je selecteren welke survey template je wilt kopiëren.
    • Als je een volledig nieuwe survey wilt maken, maak je geen gebruik van deze knop, maar vul je de velden hieronder zelf in.
      Voor meer informatie over het invullen van de velden, zie de uitgebreide handleiding.
  • Klik nu bovenaan op de paarse knop create. Je survey template is nu aangemaakt, maar nog zonder vragen.

Als je een nieuwe vragenlijst wilt maken kom je na het klikken op 'Add new' op een pagina waar je de volgende informatie over je survey invult.

• + use template: Als je op de blauwe knop + use template klikt, kun je een bestaande survey template kiezen die je wilt kopiëren (en wijzigen). Als je dit niet doet, kun je een volledig nieuwe survey template aanmaken.
  • Title: Dit is de naam van je vragenlijst. Deze krijg je zelf te zien in het overzicht van survey templates.
  • Language: Selecteer hier of de vragenlijst in het Nederlands of in het Engels is.
  • Description: Deelnemers krijgen deze tekst te zien voor ze beginnen aan de vragenlijst. Hier is bijvoorbeeld ruimte voor verdere instructies over het invullen van de vragenlijst of informatie over hoe er met de gegevens wordt gehandeld.
  • Terms and policy text: Dit tekstveld doet momenteel niets.
  • Show survey into page: Vink dit aan als je wilt dat de description te zien is voor de deelnemers, voor ze beginnen aan de vragenlijst.
  • Show group intro page: Vink dit aan indien je een description hebt gekoppeld aan een groep vragen en dat je wilt dat de deelnemer deze te zien krijgt, voor hij of zij begint aan de specifieke groep.
  • Show thank you page: Vink dit aan indien je wilt dat de deelnemer bedankt wordt voor deelname na het afronden van de vragenlijst. Dit betreft een standaard tekst, die niet kan worden aangepast.
  • Agree text: Deze tekst komt onder de knop te staan op de pagina waar men de terms and policy text ziet. Hier kun je bijvoorbeeld van maken 'Akkoord en verder' of 'Start de scan'.

Klik nu bovenaan op de paarse knop create. Je survey template is nu aangemaakt, maar nog zonder vragen.

Stap 2: Question groups aanmaken

Na het aanmaken van de survey template, kunnen de vragen worden toegevoegd. Hier dien je eerst een question group voor aan te maken. Als je na het opslaan van de survey template naar beneden scrollt zie je het kopje groups.

• Klik hier op create group, om een nieuwe question group aan te maken. Vervolgens moet je de onderstaande velden invoeren:
    • Title: De title is de tekst die bovenaan de pagina komt te staan.
    • Description: Deze beschrijving komt onder de titel te staan.
    • Position: Bij het invullen van de vragenlijst komt de question group die op position 1 staat als eerst naar voren. Hierna de question group die op position 2 staat, etc etc. Via de posities kun je de volgorde van question groups aanpassen.
  • Als je een question group uit een andere vragenlijst wilt gebruiken, klik dan op create group from template. Je kunt dan een bestaande question group importeren vanuit een bestaande vragenlijst.
    • Template: Selecteer hier een group template die je wilt kopiëren.

Stap 3. Questions toevoegen

Wanneer de group is aangemaakt, kun je vragen toevoegen. Dit kan met de add question knop. Ook hier kun je een vraag uit een andere vragenlijst kopiëren met de knop add question from template.

Klik hier voor de handleiding ‘Vragenlijst: nieuwe vraag toevoegen’.

Stap 4. Measure variables aanmaken

Wanneer alle vragen zijn ingesteld, moeten er measure variables aan worden toegevoegd. Measure variables zijn nodig om berekeningen uit te kunnen maken met de antwoorden van de deelnemers. Zonder dependency kan er op het medewerkersportaal geen uitslag worden getoond.

Let hierbij op dat je de measure variables een naam geeft waaraan ze duidelijk zijn te herkennen. Voorbeeld: “DIX_vermoeidheid1” voor de eerste vraag van vermoeidheid uit de DIX. Zo zijn de measure variables later makkelijk terug te vinden en te koppelen aan de vragen.

• Ga in het linkermenu naar settings en vervolgens naar measure variables.  Je ziet nu een + add new dependency knop. Als je hierop klikt zie je typen dependencies.
    • Klik hier voor de ‘soorten dependencies’ om te zien welke measure variables bij welke soort vragen horen.
  • Wanneer je een soort dependency hebt gekozen, en je wilt de dependency koppelen aan een question die je al hebt gemaakt, klik je op de blauwe knop ‘use question options’. Vervolgens selecteer je de vraag waarvoor je een dependency wilt aanmaken.
  • Maak op deze manier de ,easure Variables aan voor alle vragen in je vragenlijst.

Klik hier voor de uitgebreide handleiding over het aanmaken van measure variables te bekijken.

Stap 5: Measure variables aan questions koppelen

Nu dat de measure variables zijn ingesteld, moeten ze nog worden gekoppeld aan de eerder gemaakte vragen.

• Om de gemaakte measure variable aan de vragen te koppelen gaan we terug naar de survey template.
  • Vervolgens klik je hier bij de vraag waaraan je een measure variable wilt toevoegen op het gele potlood om de vraag te bewerken.
  • Selecteer hier onder het blok genaamd measure dependency, de variabel die je in stap 4 hebt aangemaakt voor deze vraag. Je kunt zoeken op de naam die je aan de measure variable hebt gegeven.

Als dit allemaal gebeurd is, zijn de variabelen gekoppeld aan de bijbehorende vragen en kan er met de antwoorden worden gerekend.

Stap 6: Survey product aanmaken

Nu moet er nog een product worden aangemaakt, waar de vragenlijst aan wordt gelinkt. Met zo’n product kan de vragenlijst beschikbaar worden gesteld  voor de deelnemer.

• Maak nu op het niveau van de partner een product aan, met het type ‘survey’.

Klik hier voor de handleiding over het aan maken van producten.

Nadat het product is aangemaakt, kun je dit product toevoegen aan projecten om de vragenlijst uit te zetten onder jouw deelnemers.

Vragenlijsten zonder measure Logic kunnen handig zijn als feedback vragenlijsten. Antwoorden kunnen alleen anoniem aan de eigenaar van de vragenlijst worden teruggekoppeld. Met de antwoorden kan nu alleen nog niets worden berekend en resultaten worden nu nog niet getoond in het medewerkersportaal. Hiervoor moeten eerst nog de measure logic, measure content en measure widgets worden ingesteld.

Stap 7: Measure logic en content instellen.

De vragenlijst is nu gemaakt en de antwoorden worden opgeslagen. Om te rekenen met de antwoorden en resultaten te kunnen weergeven in het analytics dashboard en medewerkersportaal moet er nog een measure logic worden ingesteld.

• Maak een measure logic aan en koppel deze aan de measure variables van één of meerdere vragen.
  • In measure logic kunnen ranges worden aangemaakt en ingesteld. Door ranges kun je onderscheidt maken in wat er wordt getoond op basis van antwoord niveau.
  • Maak in de measure logic de measure content aan om informatie aan te bieden op basis van de resultaten.
  • Voeg eventueel binnen de measure content de in de measure logic aan gemaakt ranges toe om informatie aan te bieden op basis van het antwoord.

Klik hier voor de handleiding over het aanmaken van de measure logic.

Klik hier voor de handleiding over het aanmaken van de measure content.

Stap 8: Measure widget aanmaken instellen.

De vragen en antwoorden zijn aangemaakt, er kan worden gerekend met de antwoorden en er kan informatie worden getoond op basis van de antwoorden.

Om in te stellen hoe en waar deze informatie wordt weergegeven maken we gebruik van measure widgets.

• Maak een widgets aan en kies voor de optie measure widgets.
  • Selecteer de measure logic die je wilt weergeven.
  • Stel in onder het project waar de widget moet worden weergeven.

Klik hier om de handleiding voor het aanmaken van widgets te bekijken.

Klik hier voor de handleiding aangaande het instellen van widgets in een project.